Lär barnet cykla utan stödhjul

Lär barnet cykla utan stödhjul

Stödhjul har länge varit det som små barn använder för att lära sig cykla. På senare år har det dock kommit flera alternativ till detta, där balanscykel är ett av de vanligaste. Stödhjul har kritiserats från vissa håll, eftersom det av vissa anses ge barnet en falsk säkerhet. Med en balanscykel kan barnet lära sig att hitta balansen på egen hand, och helt enkelt sätta ner fötterna eller släppa cykeln när det går vingligt.

Stödhjulens negativa sidor

Även om stödhjul säkerligen har hjälpt många att ha roligt på cykeln i tidig ålder, finns det en del nackdelar. Till exempel:

  • Höga hastigheter. Med stödhjul kommer barnet lätt upp i höga hastigheter som de kanske inte är mogna att hantera. Att kunna bromsa, styra och fatta snabba beslut på ett bra sätt är något som kommer med ålder och övning.
  • Cykeln blir bredare. Att cykla med stödhjul är väsentligt annorlunda från att cykla utan dem. Det här visar sig när barnet ska manövrera kring hinder eller på trånga ytor. Stödhjulen kan enkelt slå i till exempel trottoarkanter eller stenar. Med en balanscykel får barnet den rätta känslan på en gång.
  • Balansen tränas ineffektivt. Att cykla med stödhjul ställer låga krav på förmågan att balansera. Dessutom går det inte att luta sig, vilket gör att cykeln kan välta i skarpa kurvor. Med en balanscykel hittar barnet balansen snabbare och lär sig manövrera cykeln – så som en cykel ska manövreras – från början. Att börja med stödhjul och sedan gå över till en cykel utan dem innebär en stor skillnad i känsla och balans.

Fördelar med balanscykel

Fördelarna med en balanscykel är att barnet kan lära sig själv att cykla enklare. Då det inte finns några pedaler eller stödhjul, sätter barnet helt enkelt ner fötterna i marken när det börjar bli vingligt. Successivt kan barnet cykla allt längre sträckor, med mycket lite hjälp från föräldrar eller storasyskon. Tids nog kan barnet rulla i låga backar, men det är bäst att hålla sig på en plan yta tills en stark kontroll finns. Kom givetvis ihåg att bära hjälm, och överväg att sätta på barnet knä- och/eller armbågsskydd till en början.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *