De bästa och sämsta kokosfetterna

Trenden med kokosfetter och kokosoljor har spridit sig som en löpeld de senaste åren. När man ska köpa kokosolja kan det dock vara svårt att veta vad man ska kika efter. Kvällstidningen expressen har gjort en undersökning av flera olika märken efter kriterierna pris, märkning, doft och smak, konsistens och användning.

Billigt behöver inte betyda dåligt

Det första märket som tidningen testar är också det billigaste av dem alla. Till skillnad mot de flesta andra märkena som finns representerade i testet saknar den här produkten dock kravmärkning, något som kan vara kopplat till det förhållandevis låga priset. Den är i princip helt doft- och smakfri och lämpar sig därmed mycket bra till matlagning och bakning (förutsatt att man inte vill ha kokossmak på maten) som ett substitut mot vanligt animaliskt stekfett.

Enligt Expressen passar den även utmärkt till hudvård tack vare konsistensen och det faktum att den är doftfri. Vid applicering på huden smälter den mycket fort och är enligt testet både mjukt och vattnigt.

Det dyraste märket får samma betyg

Precis som det billigaste märket fick 3 getingar i betyg är det även fallet för den dyraste som marknadsförs som mest exklusiv. Den förstnämnda ligger på ett blygsamt pris om 49 kronor, medan den här kostar runt hundralappen – eller mer exakt – 99 kronor. Det finns dock ett par väsentliga skillnader mellan de två produkterna.

En av de skillnaderna är doften. Precis som det billiga alternativet är även denna smakfri, men den här skiljer sig från mängden genom att avge en stark kokoslukt. Precis som med det första alternativet funkar den här bra i matlagningen som stekfett då den är smakfri. Expressen rekommenderar även att använda den på smörgåsen eller i morgonkaffet.

Det sammantagna betyget är att det är en klart godkänd kokosolja – men inte särskilt imponerande.

Vinnaren får stort beröm

Vinnaren, som får 4 getingar i undersökningen, kostar 89 kronor flaskan. Man bör dock ha i åtanke att den här flaskan rymmer 500 ml till skillnad från det ovannämnda märket som både var dyrare och erbjöd lägre innehåll (450 ml). Den här är dessutom både ekologisk och kravmärkt.

Angående de övriga kriterierna överöses den här kokosoljan med beröm. Bland annat nämner Expressen doften och beskriver den som ”ljuvlig”. Smaken beskrivs som en ”mild och god kokossmak”. Konsistensen är inte sämre – den får bland annat lovorden len och mjuk.

Den är enligt testet också mycket bra att steka i då den smälter fort och inte skvätter. Vill du förstå mer om kost och nyttomat? Greenstep.nu samlar ett flertal intressanta artiklar i ämnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *