Aminosyror som kosttillskott

Kosttillskott

I en värld där kungen av kosttillskotten verkar vara proteinpulvret är det lätt att glömma en sak: proteiner består av aminosyror. Det är också så att dessa aminosyror är hela anledningen till att protein är ett så pass viktigt tillskott, oavsett om proteinet kommer från proteinpulver eller från andra källor.

Man skulle till och med kunna hävda att aminosyrorna är livets byggstenar. När du intar protein, oavsett från vilken källa proteinet kommer, börjar din kropp plocka isär de individuella aminosyrorna, strukturera om dem och förvandla dem till det som behövs mest för stunden. Vissa aminosyror används dock av kroppen på ett helt unikt sätt, inte minst när det kommer till träning.

Här får du veta mer om grenade aminosyror (BCAA) och vilka fördelar det kan ge att ta dessa som ett kosttillskott, samt varför du inte kan tillgodose ditt behov av grenade aminosyror genom att ta proteinpulver.

Fördelar med att ta aminosyror som kosttillskott

De aminosyror som är av störst intresse för personer som tränar är leucin, isoleucin och valin. Det är dessa tre som går under benämningen grenade aminosyror, eller branched-chain amino acids (BCAA) som de heter på engelska. Som namnet antyder har dessa tre aminosyror en särskild form som gör att de kan vändas på sätt som inte är möjligt med andra aminosyror. Men vad är det då som gör de grenade aminosyrorna så viktiga? Protein består ju av aminosyror, så varför ska man ta aminosyror som tillskott istället för att tillgodose hela behovet genom de vanliga proteinkällorna?

Svaret är att det finns flera fördelar med att ta BCAA, alltså grenade aminosyror, som kosttillskott:

  • Ökad muskeltillväxt
  • Ökad uthållighet
  • Ökad fettförbränning
  • Minskad trötthet
  • Ökat fokus
  • Förbättrad återhämtningsförmåga
  • Minskad muskelvärk
  • Ökad prestationsförmåga

Utöver ovanstående fördelar kan du också säkerställa att du får den optimala dosen av grenade aminosyror genom att ta BCAA som ett tillskott. När du tar till exempel proteinpulver, är de grenade aminosyrorna uppblandade med andra aminosyror. Alla dessa aminosyror tävlar med varandra om att absorberas. För att vara säker på att du får rätt mängd grenade aminosyror för att maximera nyttan av dessa, bör du alltså ta dem som ett tillskott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *